ATLAS REZIDBE VOĆAKA

Srbija
Objavljen pre 1 mes
ID #41754
1 fotografija
1,000.00 RSD
Stanje: Novo
Tip oglasa: Prodaja
ATLAS REZIDBE VOĆAKA
Srbija,
Objavljen pre 1 mes

Opis oglasa

MIŠLJENJE RECENZENATA

U knjizi "Atlas rezidbe voćaka", čiji je autor Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije, na svojstven način, osvrnući se na pisanje knjiga iz oblasti rezidbe voćaka, prikazana je rezidba praktično u slikama, crtežima, njihovom značenju, čime je ovaj važan pomotehnički zahvat približio orezivanje voćaka našim voćarima.
Knjiga je kompletna, uzimajući u obzir orezivanje, kako drvenastih voćaka, tako i jagodičastih voćaka. Orezivanje jagode, naprimer nije slikovito prikazivano koliko je nama poznato u knjigama, konkretno vezanim za rezidbu voćaka.
Autor je napisao i uvod u rezidbu voćaka, uglavnom u tekstualnom delu. Obuhvaćena je morfologija voćaka, uključujući osnovna znanja o rodnim i nerodnim grančicama voćaka, pupoljcima i cvetovima voćaka, oprašivanju voćaka, proređivanju i održavanju plodova voćaka, povijanju grana i mladara, alatu i priboru za izvođenje rezidbe voćaka, sistemima orezivanja, zimskoj i zelenoj rezidbi i oblicima krune voćaka.
S obzirom da se u savremenom voćarstvu uveliko koriste jednogodišnje sadnice sa prevremenim grančicama, a u novije vreme i dvogodišnje sadnice sa prevremenim grančicama, tzv. "knip sadnice", autor je obradio značaj korišćenja takvih sadnica, u smislu bržeg ulaženja u pun rod voćaka i znatno veći prinos upotrebom takvih sadnica. Nije izostala obrada i nega mladih voćaka, te rezidba voćaka stradalih od nepovoljnih abiotičkih faktora.
Smatramo da pored navedenog, važno je podmlađivanje voćaka iz objektivnih razloga, kao i rezidba zapuštenih voćaka, jer ima dosta voćnjaka koji su stvarno zapušteni, a nihova rekonstrukcija je neophodna kako bi se spasile voćke od propadanja. To stvara mogućnost da se statistički i realno poveća broj rodnih od nerodnih stabala voćaka. Sve to ima smisla, jer u tom slučaju i proizvodnja voća bi znatno porasla, vodeći se dvema navedenim pomotehničkim merama.
Važno je uspostavljanje rasta, razvoja i rodnosti voćaka, što je autor Stanko Nekić, tekstualno i ilustrativno prikazao.
Sve što smo spomenuli kao uvodni deo knjige "Atlas rezidbe voćaka", prikazano je u glavnom i najobimnijem poglavlju, putem ilustracija uz njihovo značenje, napomene i naznake. Ogroman je broj slika, crteža koji uveliko olakšavaju sticanje znanja o rezidbi voćaka, što je autor svakako imao na umu.
Mišljenja smo da ovakva knjiga treba da bude transparentna, prvenstveno za one koji hoće ozbiljno da se bave voćarstvom. U protivnom, činiće se velike greške u proizvodnji voća, uzimajući u obzir rezidbu kao jednu od najvažnije pomotehničke mere u voćarstvu.
Praktično, svesni smo činjenice da veliki broj voćnjaka orezuju nekvalifikovani rezači, koji ne samo da nisu prošli kurs rezidbe, već čine i velike greške u izvođenju rezidbe. Onda ne treba da nas čudi statististički i faktički mali prinos po rodnom stablu većine voćnih vrsti, mali prinos po hektaru i ne mali broj nerodnih voćaka. Ovo smo naveli iz razloga što je autor knjige Stanko Nekić slikama i drugim ilustracijama ukazao na greške u rezidbi, gde treba orezati granu (u osnovi ili na "patrljak" zavisno od uzgojnog oblika), kako se uklanjaju vodopije ili nepoželjni porasti i slično. Kod većine uzgojnih oblika nema "štrckanja" jednogodišnjih grančica, što je i prikazano ovom knjigom.
Pomak u ovoj knjizi jeste i u tome kako se najbrže oblikuje odgovarajući uzgojni oblik u savremenom voćarstvu. Sve navedeno je ilustrovano i objašnjeno, s tim da je autor izvršio jednu vrstu rekapitulacije rezidbe u prilozima, takođe slikama, crtežima i deskriptivno.
Zahvalni smo autoru što nas je uzeo za recenzente ovako dobre knjige, koju mogu koristiti pored voćara i učenici poljoprivrednih škola, studenti poljoprivrednih fakulteta kao pomoćnu literaturu i početnici u voćarskoj proizvodnji.



U Svilajncu, Rade Đurić, dipl. ing. agronomije,
20. 01. 2017. godine Milan Banković, dipl. ing. voćarstva i vinogradarstva,

 

Kontaktirajte oglašivača

  Seller's picture
  Fizičko lice
  Datum registracije 29. Sep 2019
  Morate biti ulogovani ili registrovani kako biste kontaktirali oglašivača.
  1,000.00 RSD

  Podaci o oglašivaču

  Seller's picture
  Fizičko lice
  Datum registracije 29/09/2019

  Lokacija na mapi

  Srbija
  Vuka Karadžića, 14