ПЕДОЛОШКИ ПРИРУЧНИК ЗА ВОЋАРЕ И ВИНОГРАДАРЕ

Srbija
Objavljen pre 1 mes
ID #41760
1 fotografija
1,000.00 RSD
Stanje: Novo
Tip oglasa: Prodaja
ПЕДОЛОШКИ ПРИРУЧНИК ЗА ВОЋАРЕ И ВИНОГРАДАРЕ
Srbija,
Objavljen pre 1 mes

Opis oglasa

МИШЉЕЊЕ РЕЦЕНЗЕНТА

Књига Станка Некића, "Педолошки приручник за воћаре и виноградаре" је практично дело, које проучава физичке, хемијске и и биолошке особине земљишта, на којима ће бити или су већ подигнути засади воћака и винове лозе. Све што је потребно ради испитивања земљишта у смислу узорковања земљишта, отварање педолошких профила земљишта ради утврђивања плодности земљишта, налази се у књизи.
Осим тога, обрађени су обезбеђеност земљишта кречом, хумусом, азотом, фосфором, калијумом, магнезијумом и што је исто толико важно, микроелементима. На основу наведених параматара дате су препоруке за ђубрење минералним и органским ђубривима.
Аутор је извршио бонитирање земљишта по класама, обраду типова земљишта, укључујући и оне погодне за вишегодишње културе, затим утврђивање нагиба и терасирање земљишта.
Механички састав земљишта је описан такође професионално, његово утврђивање по систему троугла и ручно на лицу места. У оквиру поправке земљишта за производњу воћа и грожђа је одређивање вредности pH земљишног раствора и његова поправка различитим врстама ђубрива на бази креча, кречњака и магнезијума и сатурационог муља.
Ради обезбеђења земљишта хранивима обрађена је примена органских, појединих микробиолошких ђубрива, а није изостала примена комплексних минералних ђубрива преко земљишта. Још једна новина је то да су приказана поједина водотопива минерална ђубрива чије искоришћавање у земљишту од стране биљака је на врло високом нивоу. Припрема и чување стајњака за поправку земљишта, објашњени су ради побољшања структуре земљишта, приступачности хранива биљкама, стварања благог хумуса и одржавања земљишта у склопу еко система. Указана је важност контроле и заштите пољопривредног земљишта, како би се очувала плодност и богатство земљишта.
Аутор је извршио обраду појединих типова земљишта као сажету јако битну материју, како би фармери могли да препознају своје земљиште и евентуално изврше њихову поправку. У склопу обраде земљишта као једине подлоге за воћке и винову лозу, обрађена је структура земљишта, структурни агрегати, односно фракције ситне земље и утицај текстуре на плодност земљишта.
Топлотни, ваздушни и водни режим земљишта, као и регулација водног режима земљишта описани су у мери која је потребна практичарима, односно произвођачима воћа и грожђа.
Поред тога, обрађено је наводњавање воћарских култура, као и наводњавање винове лозе оним начинима који омогућују воћкама и виновој лози да преко земљишта усвоје довољно воде и минералних материја, дајући приносе адекватне мерама наводњавања.
Све што сам изнео о садржају књиге дипл. инж. Станка Некића представља само један део материје из науке која проучава земљиште, а налази се у садржају књиге. Зато свима који се баве воћарством и виноградарством, па и ученицима средњих пољопривредних школа и студентима пољопривредних факултета препоручујем ову књигу, која пре свега има практичну вредност.

У Свилајнцу
12. 12. 2019. године Раде Ђурић, дипл. инж.
проф. Пољопривредне школе у Свилајнцу

 

Kontaktirajte oglašivača

  Seller's picture
  Fizičko lice
  Datum registracije 29. Sep 2019
  Morate biti ulogovani ili registrovani kako biste kontaktirali oglašivača.
  1,000.00 RSD

  Podaci o oglašivaču

  Seller's picture
  Fizičko lice
  Datum registracije 29/09/2019

  Lokacija na mapi

  Srbija
  Vuka Karadžića, 14